Koli Fabrikası

Ayakkabı kolisi diye tabir etmiş olduğumuz koliler genellikle tek dalga ve çift dalga diye tabir ettiğimiz 2 ayrı oluklu mukavva cinsinden mukavva ile üretilmektedirler, kolinin taşıyacağı yük göz önüne alınarak kolimizin taşıyacağı yük hafif ise Tek dalga koli tercih edilmelidir fakat kolinin taşıyacağı yük ağır ise çift dalga koli tercih edilmelidir.

Tek dalga koliler kendi içlerinden ikiye ayrılırlar bunlardan B dalga olanı incelik olarak C dalgaya göre biraz daha ince gibi olmakla birlikte mukavemet açısından gözle görülür oranda herhangi mukavemet farkı görünmemektedir, fakat B dalga kolilerin tercih nedeni genellikle firma logosu baskılı kolilerde daha estetik görünüm sağlarlar.

Tek dalga koliler 3 adet kağıdın birbirine lamine edilmesi ile oluşan oluklu mukavva levhalardan üretilirler, bunlar yukarıda anlatıldığı üzere B Dalga Koli (ince Dalga Koli) Yada C Dalga Koli (iri Dalga Koli) denilmektedir, bunlardan dış ve en son kağıt dediğimiz iç kağıt olan son tabaka kağıdı kolinin dış yüzeyinde ve iç yüzeyde bulunan kağıt, kolinin iç ve dış darbelerden, ısı ve nemden oluşan etkileşimini sağlamak içindir. Yukarıda bahsi geçen Tek dalga tip oluklu mukavva kolinin haricinde bir de çift dalga dediğimiz oluklu mukavva tipi vardır, çift dalga oluklu mukavva koli ise B dalga + C dalganın birbirine lamine edilmesi ile oluşmaktadır.

Tek dalga oluklu mukavva koliler 3 adet kağıdın birbirleri ile lamine edilmesinden meydana geldiği gibi, çift dalga kolilerde 5 adet kağıdın birbirleri ile lamine edilmesinden oluşmaktadırlar, çift dalga oluklu mukavva kolilere koli sektöründe DOUBLE anlamına gelen Dopel de denilmektedir, bilindiği üzere B dalga + C dalga = Dopel. Çift dalga koliler tek dalga kolilere nazaran daha ağır yükleri taşımakta tercih edilmektedirler, eğer taşıyacağınız ürün ağır ise mutlaka çift dalga oluklu mukavvadan üretilmiş bir koliyi tercih etmelisiniz, aksi takdirde ürününüzü taşımanızda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Ayakkabı kolilerinde kolilerin bütün kapakları aynı boydadır, kolinin kapaklarını en tarafı diye tabir ettiğimiz kolinin eni olan yani genişlik tarafı ölçüyü belirlemektedir.

Kolinin dış kapakları kolinin ortasında birleşirler, Standart koli tipinde kimi zaman müşterinin isteği doğrultusunda katlanma payı olarak da ek bir pay verilmektedir, bunu ril ölçüsü dediğimiz ölçüden çıkarmaktayız, örneğin 60cm.x40cm.x40cm. ebatında bir kolinin ril ölçüsü aşağıda yazıldığı gibi olmalıdır, 20,3cm.x40cm.x20,3cm. burada yazılı bulunan 20,3cm’lik ölçüler kolimizin kapaklarını, ortada yazılı bulunan 40cm. ise kolimizin yüksekliğini belirlemektedir. Her iki kapağı metre ile ölçtüğümüzde kolimizin genişliği ortaya çıkmaktadır, kolinin iç kapakları arasında kalan mesafe koli boyunu belirlemektedir.

Ayakkabı kolileri genellikle tel zımba ile dikişli olarak dikilip kullanıma hazır hale getirilmektedir fakat müşterilerin isteğine göre yapışkanlı olarak da üretilmektedir. Bu tarz koliler ayakkabı sektöründe kullanılmakla birlikte, pek çok ürünün ambalajı için de kullanılır, ürünün tabanlarda daha iyi korunması istenirse koli kapakları arasında kalan boşluğa ölçüye uygun bir parça yerleştirilir, buna ara karton denilmektedir, bu yöntem özellikle birden fazla dalgadan üretilen ve bir çok ürünün paketlendiği kolilerde koli tabanında oluşan kademe farkını ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu tür koliler genellikle ayakkabı sektörüne hitap eden koli türleri olmakla birlikte diğer sektörler için de sıklıkla kullanılmaktadır, baskılı ve baskısız olmak üzere müşteri isteğine göre üretilir.

© 2018-2022 Eylül Ambalaj Tüm Hakkı Saklıdır. Gizlilik Bildirimi - KVKK Politikası | CinFikir